Wagenpark 2.0: Van wagenparkbeheer naar mobiliteitsbehoefte
Hoe ziet het zakelijke wagenpark er over tien jaar uit? Blijven we allemaal in (elektrische) leaseauto’s rijden, of kiezen we straks massaal voor een mix van mobiliteitsopties, zoals openbaar vervoer, fietsen, elektrische steps, deelauto’s en soms een rit met een Uber? Ook technologie, zoals mobiliteitsapps en slimme data-analyse, gaat een belangrijke rol spelen in het plannen en verbeteren van onze mobiliteit. De toekomst van mobiliteit lijkt veel diverser te worden, en dat vraagt om een nieuwe manier van denken.
Kosten van mobiliteit: meer dan leaseauto's
Nu ligt de focus van veel bedrijven nog op kosten besparen, vooral met elektrische leaseauto’s. De elektrische auto’s met een lage bijtelling zijn erg populair. Het is dan ook logisch dat veel leaserijders hiervan willen profiteren. Maar dit is slechts een deel van het verhaal. Voor werkgevers zijn de kosten van mobiliteit meer dan alleen de leasewagens. Denk bijvoorbeeld aan hogere kosten door verzekeringen, contractaanpassingen, en de administratieve rompslomp wanneer een medewerker uit dienst gaat. Digitalisering en automatisering kunnen helpen om deze lasten en kosten te verminderen.
Het wordt tijd dat we verder kijken dan alleen de leaseauto. Zeker nu mobiliteit zoveel meer mogelijkheden biedt, kan een nieuw model niet alleen kosten besparen, maar ook voordelen opleveren voor zowel werkgevers als werknemers.
Aantrekkelijk werkgeverschap door keuzevrijheid
De komende tien jaar verwacht ik dat we overstappen naar een model waarin werknemers veel meer keuzevrijheid krijgen. Nu is de leaseauto vaak nog het belangrijkste: bied een medewerker een grotere auto, en hij of zij is blij. Maar steeds meer werknemers willen dat zelf kunnen bepalen. Ze willen de vrijheid om per fiets, trein of elektrische step te reizen, zonder dat het bedrijf dat voor hen beslist.
Sommige vooruitstrevende bedrijven zijn al begonnen met deze verandering. Zij bieden elektrische deelauto’s aan voor zakelijke ritten en geven werknemers een mobiliteitsbudget voor hun privévervoer. Sommige bedrijven experimenteren ook met het aanbieden van e-bikes of OV-abonnementen om de keuzevrijheid verder te vergroten. Dit soort flexibiliteit is de toekomst: de werkgever biedt opties, de werknemer kiest wat het beste past.
Duurzaamheid stimuleren met slimme incentives
Dan is er nog duurzaamheid. Elektrische auto’s zijn populair als leaseauto, maar privé zijn ze vaak nog te duur. Met een standaard mobiliteitsbudget kiezen veel mensen vanwege de kosten voor auto’s op fossiele brandstoffen. Hoe stimuleer je als werkgever dan toch duurzame keuzes? Differentiatie is hier de sleutel om duurzame mobiliteit aantrekkelijker te maken. Je kunt medewerkers ook de optie bieden voor een standaard mobiliteitsbudget als ze kiezen voor een fossiele brandstofoptie. Als ze voor duurzame keuzes gaan, kunnen ze een uitgebreider mobiliteitsbudget krijgen, dat bijvoorbeeld rekening houdt met werkelijke reiskilometers en brandstofkosten. Zo maak je het aantrekkelijker om duurzaam te kiezen.
Mobiliteit verandert snel, en werkgevers die hierin voorop willen lopen, doen er goed aan om niet alleen te kijken naar de goedkoopste optie, maar ook naar wat werknemers willen en hoe je duurzaamheid kunt bevorderen. Door meer keuzevrijheid te bieden en slimme incentives te gebruiken, maken we de weg vrij voor een nieuwe, duurzame toekomst van zakelijke mobiliteit.
Deze blog is geïnspireerd door een artikel van Syndesmo. Voor meer informatie, zie: Syndesmo Wagenpark 2.0.
Ben je een verantwoordelijke functionaris op het gebied van mobiliteit? Meld je aan voor de kwalitatieve nieuwsbrief met relevant nieuws en wetenswaardigheden.